SAD: Kongresni ured nema pravo tužiti Cheneyja

FEDERALNI sudac John Bates ocijenio je da kongresni Ured za nadzor (GAO) nije ovlašten tužiti potpredsjednika Richarda Cheneya zbog toga što odbija objaviti podatke o sastavu i radu savjetodavnog povjerenstva za energetiku.

Cheney već više od godinu dana odbija Kongresu, odnosno GAO-u dati bilo kakve podatke tko su bili članovi tog povjerenstva Bijele kuće i kakva su stajališta zastupali.

U američkoj javnosti se vjeruje da je povjerenstvo pri izradi energetske politike za predsjednika Georgea W. Busha bilo pod potpunim utjecajem velikih, posebice naftnih kompanija.

Cheney tvrdi da izvršna vlast ima pravo proces odlučivanja zadržati izvan vidokruga javnosti.

Na 40 stranica obrazloženja sudac Bates je uz ostalo napisao da podatke od Cheneya nije tražio ni jedan kongresni dom ili odbor, pa GAO kao tijelo unutarnjeg nadzora korištenja proračuna nema pravni temelj za tužbu.

Čelnik GAO-a David Walker izrazio je razočaranje odlukom suda ali nije rekao hoće li se žaliti.

Batesa je za suca federalnog suda polovicom prošle godine imenovao predsjednik Bush. Bates je ranije bio član istražnog povjerenstva koje je pod vodstvom Kennetha Starra vodilo postupak protiv bivšeg predsjednika Billa Clintona tijekom impeachmenta, zbog slučaja Whitewater i dokumenata FBI-ja. U ovom posljednjem slučaju Bates je zdušno tvrdio da Bijela kuća mora objaviti tko je pregledavao arhive FBI-ja.

´Republikanski sudac je odlučio da Bush i Cheney mogu raditi u potpunoj tajnosti bez kongresnog nadzora´, ogorčeno je prokomentirao kongresnik Henry Waxman, demokrat iz Kalifornije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara