SAD koriste desetke tajnih prihvatnih centara u borbi protiv terorizma

SJEDINJENE Države drže tisuće osumnjičenih u ratu protiv terorizma u preko dvadesetak prihvatnih centara, od kojih polovica djeluje u tajnosti, ustvrdila je u četvrtak američka skupina za zaštitu ljudskih prava Human Rights First.

Skupina sa sjedištem u New Yorku objavila je u svom izvješću da tajnovitost kojom je obavijeno djelovanje tih centara čini to zatočenje "neodgovarajućim, a kršenje ljudskih prava ne samo vjerojatnim nego i neizbježnim".

Ti se centri, tvrdi organizacija, nalaze u Iraku, na Kubhi, u Afganistanu, Pakistanu, Jordanu i na dva američka broda te se u njima ne poštuju obveze u pogledu tretmana zatvorenika koje regulira američko i međunarodno pravo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće pod nazivom "Okončanje tajnog zatočeništva", objavljeno je istodobno s objavom američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda o držanju u tajnom zatočeništvu američke vojske jednog zatvorenika u Iraku, propustivši ga registrirati kod Međunarodnog odbora crvenog križa.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara