SAD NAJAVLJUJE STRATEGIJU PRITISKA NA SJEVERNU KOREJU

Bijela kuća je pripremila novu strategiju pritiska na Sjevernu Koreju ukoliko ne napusti nastojanje da napravi nuklearno oružje, javili su u subotu američki mediji.

Politika nazvana ´skrojeno obuzdavanje´ predviđa politički i financijski pritisak na Sjevernu Koreju da napusti nuklearni program, javljaju mediji pozivajući se na dužnosnike Bijele kuće.

Prema novom planu Vijeće sigurnosti UN-a bi moglo zaprijetiti ekonomskim sankcijama, američka vojska bi mogla presresti isporuke raketa kako bi lišile Sjevernu Koreju toliko neophodnog novca dok bi susjedi mogli smanjiti gospodarske veze s Pyonyangom. Japan i Južna Koreja već su mu prekinule isporuke nafte.

SAD i dalje ostaje pri stajalištu da će pregovarati sa Sjevernom Korejom tek kada komunistički režim napusti svoje nuklearne ambicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u međuvremenu da će njezini inspektori koji su nadzirali zamrzavanje nuklearnog programa napustiti Sjevernu Koreju u skladu s njezinom odlukom.

Sjeverna Koreja je u petak pozvala IAEA da povuče svoje inspektore nakon odluke da obnovi rad na iskorištenom nuklearnom gorivu i pokrene reaktor u elektrani Yongbyonu. Pyongyong tvrdi da želi proizvoditi električnu energiju dok SAD i međunarodna zajednica sumnjaju da hoće izraditi atomsko oružje.

SAD vjeruju da Sjeverna Koreja već ima najmanje tri komada atomskog oružja i procjenjuje da u Yongbyonu ima dovoljno plutonija za najmanje još dva.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara