SAD nastoji što prije doći do glasovanja o iračkoj rezoluciji

SJEDINJENE Države i kosponzori nacrta rezolucije o Iraku su u raspravama u Vijeću
sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu nastojali potaknuti Vijeće da što prije glasuje o rezoluciji.

Američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte je rekao kako očekuje da će se rezolucija naći na glasovanju sljedećeg tjedna te izrazio očekivanja da će modificiran tekst rezolucije, u kojem su uzete u obzir primjedbe članova Vijeća sigurnosti, biti spreman za sastanak pravnih stručnjaka predviđen za četvrtak.

Za Sjedinjene Države "najvažnije je da se djeluje brzo", rekao je.

"Sankcije treba ukinuti što prije i moramo krenuti dalje u mnogim hitnim pitanjima koja se odnose na obnovu ekonomske aktivnosti u Iraku", rekao je Negroponte.

Na prvoj sjednici Vijeća sigurnosti, na kojoj se razgovaralo o rezoluciji o Iraku prema prijedlogu Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Španjolske, predlagači su nagovijestili spremnost na veću ulogu Ujedinjenih naroda u stvaranju nove iračke vlade.

Nacrt rezolucije traži ukidanje ekonomskih sankcija Iraku, daje nadzor nad zemljom okupatorskim silama SAD-u i Velikoj Britaniji, najmanje godinu dana i daje im mogućnost da prihod od iračke nafte koriste za obnovu zemlje.

Sjedinjene Države predviđaju vitalnu ulogu Ujedinjenih naroda u Iraku, rekao je Negroponte.

"UN će, što se nas tiče, imati vitalnu ulogu u nekoliko različitih područja, humanitarno je svakako jedno u kojem UN već ima koordinirajuću ulogu", rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Negroponte je rekao kako se nada da će se, što je prije moguće, najbolje sljedećeg tjedna, stvoriti uvjeti da glavni tajnik UN-a odredi posebnog koordinatora koji bi koordinirao različite aktivnosti UN-a u Iraku i utro put stabilizaciji i obnovi Iraka.

Predsjednik Vijeća sigurnosti, pakistanski veleposlanik Munir Akrama, je rekao da je Vijeće u fazi "pojašnjenja", a da bi pregovori mogli doći kasnije.

On je kazao da su članice Vijeća sigurnosti tražile pojašnjenja predlagača o posljedicama pojedinih odredbi rezolucije na budućnost Iraka, o ovlastima okupatorskih sila, ulozi UN-a, upravljanju financijama i kretanju prema demokratskoj vladi u Iraku.

Njemački veleposlanik Guenter Pleuger rekao je da su stručnjaci Vijeća u ponedjeljak postavili desetke pitanja kosponzorima raspravljajući o nacrtu rezolucije.

Ruski veleposlanik pri UN-u Sergej Lavrov kazao je da kosponzori rezolucije idu u pravom smjeru spremnošću da poštuju pravo Iraka da nadzire svoja prirodna bogatstva i da daju više pojedinosti o ulozi UN-a u poslijeratnom Iraku i u političkom procesu u toj zemlji. On je dodao kako to sada očekuje vidjeti na papiru.

Za mnoge članove Vijeća sigurnosti uloga UN-a u rezoluciji je glavno pitanje i oni bi željeli da UN igra važnu ulogu u političkoj obnovi Iraka.

"Uloga UN-a će biti pojašnjena malo bolje i ojačana malo bolje", rekao je španjolski veleposlanik Inocencio Arias.

Negroponte je rekao da SAD vide tu ulogu u omogućavanju političkog procesa. Napomenuo je da bi koordinator UN-a mogao imati "veoma, veoma važnu ulogu".


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara