SAD naveo 10 zemalja koje se ne bore protiv trgovine ljudima

SJEDINJENE Države su u ponedjeljak optužile 10 zemalja u svijetu da ne čine dovoljno u borbi protiv trgovine ljudima i otvorile mogućnost da im se uvedu sankcije.

U godišnjem izvješću o trgovini ljudima za 2004. State Department je procijenio da je godišnje između 600.000 i 800.000 ljudi u svijetu, većinom žena i djece, žrtvom trgovine preko granica, dok se uz uključenje trgovine unutar zemalja ta brojka kreće od 2 do 4 milijuna.

"Govorimo o ženama i djevojčicama, čak i od šest godina, kojima se trguje radi seksualne eksploatacije, muškarcima kojima se trguje radi prinudnog rada, djeci kojima se trguje kao djecom-vojnicima", rekao je američki državni tajnik Colin Powell predstavljajući izvješće.

Nazivajući to "vrstom zla" i "groznim poslom" Powell je opisao sudbinu 11-godišnje djevojčice koja je iz Laosa prodana u manufakturu za vezenje gdje je morala raditi 14 sati dnevno, a nakon što se pobunila bila pretučena, zatvorena u ormar i polivena industrijskom kemikalijom koja ju je unakazila.

Powell je naveo kako je trgovina ljudima osim što krši ljudska prava "povezana s međunarodnim kriminalnim organizacijama koje trguju drogom, oružjem i lažnim dokumentima". "Trgovina ljudima je je i globalna sigurnosna prijetnja zato što profit iz te trgovine financira još više kriminala i nasilja, uključujući, vrlo vjerojatno terorističko nasilje", rekao je Powell.

Deset zemalja, Bangladeš, Burma, Ekvador, Ekvatorijalna Gvineja, Gvajana, Kuba, Sjeverna Koreja, Sierra Leone, Sudan i Venecuela, svrstane su u ovogodišnjem izvješću među zemlje najniže treće skupine koje ne poštuju u cijelosti minimalne standarde koje propisuje američki zakon u borbi protiv trgovine ljudima niti čine napore da to postignu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te zemlje mogle bi biti predmet američkih sankcija, uključujući uskraćivanje američke pomoći koja nije humanitarna, razvojna i trgovačka, ukoliko ne postignu napredak do listopada ove godine.

Minimalni standardi su da vlade zabrane trgovinu ljudima i kažnjavaju je oštro te da je ozbiljnim i ustrajnim mjerama nastoje ukloniti.

U ovogodišnjem izvješću iz najniže skupine su se uspjeli izvući Belize, BiH, Dominikanska Republika, Gruzija, Grčka, Kazahstan, Surinam, Turska i Uzbekistan.

Samo 25 zemalja, većinom iz zapadne Europe, State Department je stavio u prvi razred kao one koje zadovoljavaju američke kriterije u borbi protiv trgovine ljudima.

U srednjoj skupini 2, onih koje ne zadovoljavaju u cijelosti standarde, ali čine značajne napore da to postignu, je najviše zemalja, njih 105.

U ovogodišnjem izvješću uvedena je novina i stvoren poseban popis zemalja iz skupine 2 na koje se posebno motri jer su ili pogoršale svoju poziciju ili nisu pokazale povećane napore u odnosu na prošlu godinu, ali su obećale da će učiniti dodatne korake da udovolje minimalnim zahtjevima. Među ovim zemljama je i Hrvatska, a u nju su uključene među ostalim i Estonija, Grčka, Japan kao i Srbija i Crna Gora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara