SAD ne vjeruje da ICTY vodi istragu protiv američkih dužnosnika

SAD NEMA razloga vjerovati da bi ma koji američki dužnosnik mogao biti pod istragom Haaškog suda, kazao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher u povodu tvrdnji da su istražitelji ICTY-ja admirala Davora Domazeta ispitivali o američkom udjelu u akcijama Medak i Oluja.

Po Boucherovim riječima SAD nije bio uključen u planiranje ni provedbu operacije Oluja.

´Ponešto smo znali o pripremama ali nismo ih podržali. Oduvijek smo jasno dali znati da vjerujemo kako problem reintegracije većinski srpskih područja u Hrvatsku treba riješiti političkim dijalogom´, kazao je Boucher.

Washington je, podsjeća glasnogovornik State Departmenta, hrvatsku vladu, vođe tzv. krajinskih Srba i vladu Srbije ´pozivao na suzdržanost i poštivanje prava i sigurnosti civila, ratnih zarobljenika i pripadnika mirovnih snaga´.

Po njegovu mišljenju, sadašnja istraga ICTY-ja ima veze sa slučajem generala Ante Gotovine ´koji mora pred sud u Haagu´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Pozivamo gospodina Gotovinu da se preda Sudu kao što su to drugi učinili´, zaključio je Boucher.

Dnevnik ´Washington Times´ je u petak objavio da ICTY istražuje američku vojnu pomoć Hrvatskoj u operacijama protiv pobunjenih Srba.

´Stvarni cilj ispitivanja (admirala Domazeta) bio je doznati za udio američkih obavještajnih dužnosnika u operacijama Medak i Oluja´, tvrdi washingtonski list.

Te tvrdnje u petak je opovrgla glasnogovornica ICTY-ja Florence Hartmann.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara