SAD ne vjeruje da je Iran prestao varati IAEA o atomskom programu

AMERIČKI veleposlanik u agenciji Ujedinjenih naroda za atomsku energiju u petak je izjavio da "nema racionalnoga temelja" za pretpostavku da Iran više ne vara UN u vezi s punim opsegom svoga nuklearnog programa.

"Ono što je (Iran) rekao u proteklih godinu dana o svojem nuklearnom programu pokazalo se lažnim i nema racionalnoga temelja da se sad jednostavno pretpostavi suprotno", pisalo je u govoru veleposlanika Kennetha Brilla pred upravnim odborom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA).

Brill je kritizirao i IAEA jer je u nedavnom izvještaju te agencije o iranskom nuklearnom programu pisalo da "nema dokaza" o tajnom iranskom programu proizvodnje nuklearnoga oružja. Službeni Washington, naime, opetovano tvrdi suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zbog takve su zbunjujuće terminologije (američki) vladini dužnosnici i akademski stručnjaci (...) izrazili čuđenje što jedna institucija zadužena za... provjeru opasnosti od širenja nuklarnoga naoružanja odbacuje važne činjenice koje je otkrila vlastitim istragama", rekao je Brill.

U izvještaju IAEA pisalo je da Iran priznaje da je 18 godina skrivao program obogaćivanja urana te da je u tajnosti obradio i malu količinu plutonija iskoristivog u atomskom oružju.

Iako IAEA tvrdi da nije pronašla dokaz o tajnom programu proizvodnje nuklearnoga oružja, u izvještaju se kaže da se još ne zna postoji li to oružje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara