SAD nemaju dovoljno glasova u Vijeću sigurnosti

AMERIČKO-BRITANSKI nacrt rezolucije koji daje zeleno svjetlo za vojnu akciju protiv Iraka po svemu sudeći neće proći u Vijeću sigurnosti. Osim protivnika nacrta, toga su sve više svjesni i sami Amerikanci.

"Ma, jasno je da nemaju devet glasova koji bi podržali takav tekst rezolucije", izjavio je u petak francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin.

Istog je mišljenja i kineski veleposlanik pri UN-u Wang Yingfan, koji smatra da je vrijeme da Amerikanci i Britanci odustanu od predloženog nacrta.

Naime, da bi prošla u Vijeću sigurnosti za rezoluciju bi trebalo glasovati 9 od 15 zemalja članica, s tim da niti jedna od stalnih članica (SAD, V. Britanija, Francuska, Rusija, Kina) ne uloži veto.

Protiv američkog nacrta su Francuska, Njemačka, Kina, Rusija i Sirija, s tim da su Rusi i Kinezi najavili da je moguće da će uložiti veto.

Amerikanci su nade polagali u dosad neopredjeljene - Meksiko, Čile, Pakistan, Angolu, Gvineju i Kamerun. No, Meksiko, Čile i Pakistan su im "uvalili košaricu", ističući da ne mogu podržati stav koji kao rješenje krize nudi rat.

Stoga je pitanje zašto Amerikanci uopće još troše vrijeme kad je očito da neće dobiti potporu Vijeća sigurnosti UN-a. Razlog se krije, smatraju analitičari, u vrlo osjetljivu položaju britanskog premijera Tonya Blaira, kojemu poslušnost otkazuju i njegovi stranački drugovi. Iz toga proizlazi, kažu analitičari, da je Blair nagovorio Busha da dade šansu diplomaciji barem još ovaj vikend kako bi mogao domaćoj javnosti reći "evo, sve smo pokušali, ali nije išlo".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara