SAD nezadovoljan objašnjenjima Sj. Koreje

Američka je vlada ocijenila u subotu da Sjeverna Koreja nije odgovorila na ´pitanja koja izazivaju zabrinutost´ međunarodne zajednice tijekom razgovora njezinih predstavnika s guvernerom Novog Meksika Billom Richardsonom.

Prema riječima visokog dužnosnika američke vlade, ´Sjeverna Koreja je u Novom Meksiku izrazila želju za dijalogom. Nažalost, sjevernokorejski predstavnici nisu odgovorili na pitanja koja izazivaju zabrinutost međunarodne zajednice´.

Dužnosnici sjevernokorejskog veleposlanstva pri UN-u razgovarali su tri dana s bivšim američkim diplomatom Richardsonom o odluci Sjeverne Koreje da ponovno pokrene svoj nuklearni program, koja je izazvalo veliku zabrinutost u svijetu. Richardson je o razgovorima izvijestio američkog državnog tajnika Colina Powella.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po riječima istog dužnosnika, Sjeverna Koreja ´nastavlja činiti korake u pogrešnom pravcu´ svojim povlačenjem iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i prijetnjom da će prekinuti moratorij na testiranje raketa.

On je dodao kako su Sjedinjene Države ´jasno dale do znanja da su spremne razgovarati sa Sjevernom Korejom o tome kako će ona ispuniti svoje obveze prema međunarodnoj zajednici´.

Premda je izrazio spremnost na razgovore sa Sjevernom Korejom, Washington je više puta ponovio kako ne želi pregovarati o sjevernokorejskim obvezama niti popuštati pod prijetnjama te zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara