SAD nezadovoljan suradnjom SRJ, BiH i Hrvatske s Haagom

SAD nezadovoljan suradnjom SRJ, BiH i Hrvatske s Haagom
SJEDINJENE DRŽAVE su nezadovoljne slabom suradnjom Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske s Haškim sudom i očekuju uhićenje optuženih za ratne zločine, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Posebni američki veleposlanik za ratne zločine Pierre Richard Prosper optužio je tri zemlje za izbjegavanje suradnje s Haškim sudom.

U regiji je, kako se pretpostavlja, još 25 bjegunaca koje traži Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Den Haagu(ICTY).

Prosper je rekao novinarima kako namjerava posjetiti regiju u drugoj polovici siječnja i najavio posjet Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Banjoj Luci.

U Hrvatskoj on će tražiti uhićenje generala Janka Bobetka i Ante Gotovine.

´Svi znaju gdje je on (Bobetko), i treba ga se uhititi´, kazao je Prosper.

Prosper je naglasio da Jugoslavija riskira izgubiti američku ekonomsku pomoć nakon 31. ožujka ako ne uhiti bosanskog Srbina Ratka Mladića optuženog za ratne zločine u BiH.

SAD nće Jugoslaviji isplatiti pomoć nakon 31. ožujka ukoliko State Department ne potvrdi da beogradske vlasti surađuju s Haškim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prosper je rekao novinarima da Jugoslavija mora snažnije surađivati sa Sudom.

´Učinjen je izvanredan napredak tijekom godina, ali to nije dovoljno. Mora se još više učiniti i vrijeme je da se uhite ratni zločinci jednom zauvijek´, rekao je on.

´Vrijeme je da se vlasti u Beogradu poduhvate teških pitanja kao što je Mladić i drugi optuženi koji su na njihovom teritoriju i da ih se smjesti u zatvor´, rekao je on.

Namjerava izvršiti pritisak na vlasti Republike Srpske da uhite Radovana Karadžića za kojeg se vjeruje da je na njihovom teritoriju.

Prosper je u listopadu rekao da SAD shvaća da može postojati nezadovoljstvo u Hrvatskoj optužnicom protiv generala Bobetka, ali da se ne može dovoditi u pitanje da je tužbu prihvatio sud koji

ima legitimitet i s kojim je Hrvatska obvezna surađivati.

´Nadamo se da Hrvatska ne ide prema destruktivnoj konfrontaciji sa Sudom´, kazao je Prosper u interviewu za Hinu i HRT.

On je tada zatražio da hrvatske vlasti pomognu da se pronađe optuženi Ante Gotovina i pošalje u Den Haag.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara