SAD niječe da se miješa u iranske poslove, podržava prosvjede

SJEDINJENE Države se ne miješaju u iranske poslove, ali podržavaju prosvjednike u Iranu koji traže demokraciju, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta.

"Zabrinuti smo zbog uporabe sile protiv prosvjednika", kazao je novinarima glasnogovornik Richard Boucher. "Vrijeme je da se glas iranskog naroda čuje i bude poslušan".

Već tjedan dana prosvjednici u Iranu traže demokraciju i sukobljavaju se s policijom i režimskim nasilnicima. Teheran optužuje Bushovu vladu da potiče demonstracije u Iranu.

Boucher je zanijekao da Sjedinjene Države daju materijalnu potporu prosvjednicima, rekavši da "prosvjedi nisu radi Sjedinjenih Država" nego radi Irana, Iranaca i iranske politike. "Oni nemaju ništa sa Sjedinjenim Državama", rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Boucher je rekao kako Sjedinjene Države "nude svoju potporu" i da su jasno rekle "na čijoj su strani".

Sjedinjene Države optužuju Iran da nastoji proizvesti nuklearno oružje i da podupire teroriste, a američki dužnosnici su u posljednje vrijeme opetovano rekli kako bi rado vidjeli promjenu režima u Teheranu.

Mada je Bushova administracija i Iran, kao i Irak, uključila u "osovinu zla", Washington do sada nije prijetio Teheranu uporabom sile.

"Sve u čemu sudjelujemo ovdje je izražavanje moralne potpore, naše verbalne potpore, naše solidarnosti s prosvjednicima", rekao je Boucher. "To je ono što mogu reći u ovom trenutku".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara