SAD nudi Sjevernoj Koreji pomoć u hrani, ali je smanjuje

SJEDINJENE DRŽAVE objavile da će ove godine smanjiti američku pomoć u hrani Sjevernoj Koreji na stotinu tisuća tona, ali da to smanjenje nema veze sa sjevernokorejskim nuklearnim programom.

Američki državni tajnik Colin Powell najavio je to smanjenje donacija na kraju četverodnevnog posjeta Aziji, tijekom kojega se najviše bavio pitanjima nuklearnih ambicija Pjongjanga i neslaganjem, ponajviše s Kinom, oko toga kako te ambicije obuzdati.

Washington je već bio priopćio da se neće humanitarnom pomoći služiti kao političkim oružjem da bi Sjevernu Koreju prisilio na drukčije ponašanje, a jedan je američki dužnosnik rekao da je količina pomoći manja od prošlogodišnjih 157 tisuća tona zato što je Svjetski program za hranu (WFP) zatražio manje pomoći i zato što bi i druge zemlje morale povećati svoje donacije.

Prema priopćenju, Sjedinjene će Države za početak Sjevernoj Koreji dati 40 tisuća tona pomoći i ponuditi još 60 tisuća, što će dijelom ovisiti o tome hoće li Pjongjang dopustiti donatorima da prate klako se pomoć dijeli i je li dostupna svim ugroženim skupinama u Sjevernoj Koreji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara