SAD obavijestio Vladu RH o prometnom režimu na Bliskom istoku

HRVATSKA Vlada dobila je od SAD-a posebne obavijesti za pomorske i zrakoplovne kompanije koje su vezane uz aktivnosti u zračnom i pomorskom prostoru na Bliskom istoku, priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova.

U tim se informacijama, o kojima se više saznanja može dobiti u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza Republike Hrvatske, između ostalog navode i radio kanali na kojima se komunicira s koalicijskim pomorskim snagama, priopćeno je.

Informacije je dobilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova putem veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

"Površinska plovila, pomorska plovila, te sve letjelice koje se približavaju koalicijskim pomorskim snagama, obavještavaju se da zadrže radio vezu između mostova na Kanalu 16, ili Međunarodnoj SOS frekvenciji (121,5 MHZ VHF) ili Vojnoj SOS frekvenciji (243.0 MHZ UHF)", navodi se u priopćenju.

U obavijestima se naglašava da je teritorijalni zračni prostor Iraka do daljnjega zatvoren za sve letjelice koje ne pripadaju savezničkoj koaliciji, osim medicinskih, vatrogasnih, spasilačkih i humanitarnih letova koje odobri Središnje zapovjedništvo.

"Sve letjelice koje se približavaju koalicijskim pomorskim snagama trebaju zadržati gore navedene radio veze. Pravodobna i točna identifikacija civilnih letjelica u ovim kritičnim područjima važna je radi izbjegavanja nehotične uporabe sile", navodi se u obavijesti koalicijskih snaga SAD-a koja je zaprimljena u Ministarstvu.

Ministarstvo vanjskih poslova je također izviješteno da je otkazan niz letova gotovo svih svjetskih zrakoplovnih kompanija kojima je izričito naređena zabrana ulaska i u viši zračni prostor Iraka pod prijetnjom "rušenja svega što se zatekne u tom prostoru", te da su zračni putovi "pomaknuti" sjeverno i južno od Cipra, Sirije i Iraka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara