SAD obećao još 20 milijuna dolara pomoći Aziji

SAD obećao još 20 milijuna dolara pomoći Aziji
SJEDINJENE Države u utorak su obećale još 20 milijuna dolara pomoći žrtvama tsunamija u Aziji, uz već najavljenih 15 milijuna dolara.

Objavljujući novi ukupni iznos od 35 milijuna dolara, glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli rekao je novinarima da je to povećanje iznosa odgovor na "potrebe" u zemljama poharanim potresom i tsunamijem u južnoj i juogistočnoj Aziji. Novi je iznos, kazao je, privremen.

"Znamo da će potrebe rasti", rekao je Ereli. "Ovo je bila katastrofa skoro nezamislivih razmjera i zahtijevat će neko vrijeme masovnu potporu", kazao je glasnogovornik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki državni tajnik Colin Powell, potaknut kritikama UN-ova humanitarnog čelnika da su bogate zemlje "škrte" u pomoći, nastupio je u utorak na nekoliko američkih televizija kako bi rekao da će početnu pomoć SAD-a slijediti dodatni veliki iznosi.

U razgovoru za televiziju NBC Powell je rekao da će SAD dati velik doprinos međunarodnoj pomoći stradalima u Aziji te da će se ta pomoć "kretati u milijardama dolara".

U okviru američkih napora Pentagon je uputio nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln iz Hong Konga prema Tajlandu i druge ratne brodove prema pogođenoj regiji kako bi osigurali pomoć.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara