SAD obilježio 100. obljetnica prvog leta braće Wright

AMERIKANCI su u srijedu obilježili 100tu obljetnicu prvog leta braće Wright koji je zauvijek promijenio način na koji čovjek putuje.

Svečanost u Kill Devils Hillsu u Sjevernoj Karolini vrhunac su šestodnevnog festivala kojim je obilježen prvi uspješni čovjekov let u zrakoplovu s motorom koji su izveli braća Wilbur i Orville Wright.

Orville je prvi 17. prosinca 1903. bio iza upravljača dvokrilca koji je napravio uspješan let dugačak samo 36 metara i u trajanju od 12 sekundi. On i Wilbur potom su se smjenjivali u letjelici koja je poletjela još četiri puta. Posljednji let koji je izveo Wilbur trajao je 52 sekunde i bio dugačak 260 metara.

Američki predsjednik George W. Bush, koji je nazočio svečanosti u Sjevernoj Karolini, rekao je kako su oni koji su pratili prvi let braće Wright prije 100 godina osjetili kako "svijet nikad više neće biti isti".

Prvi let lomnog dvokrilca kojega su braća Wright sastavili u svojoj radionici za bicikle otvorio je zračno doba čovječanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Putovanje zrakoplovom postalo je nakon toga od herojske avanture obična rutina. Svaki dan komercijalni zračni prijevoznici prevezu oko 3 milijuna ljudi u svijetu, a samo u SAD-u se ostvari 168.000 letova dnevno.

Braća Wright bili su obični mehaničari za bicikle iz Daytona u Ohiou i samouki inženjeri kada su prvi uspjeli poletjeti motornim zrakoplovom, težim od zraka.

Taj zrakoplov pripada svijetu, rekao je Bush, "ali braća Wright pripadaju Americi".

Bush nije iskoristio ovu prigodu da najavi planove SAD-a za novi let na Mjesec, kako su američki mediji ranije nagovještavali.

Mediji su izvijestili da Bushova administracija namjerava oživjeti američki svemirski program razmatrajući nove ljudske letove u svemir i možda stvaranje stalne baze na Mjesecu i let svemirskog broda s ljudskom posadom na Mars.

Skupina mehaničara, pilota i inženjera izradila je točnu repliku zrakoplova braće Wright za let na festivalu kojim će ponoviti njihovo izvanredno postignuće od prije 100 godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara