SAD ostvario rekordan trgovački manjak

TRGOVAČKI manjak Sjedinjenih Država porastao je u studenom prošle godine za 13,9 posto do rekordnih 40 milijardi dolara, objavilo je u petak američko ministarstvo trgovine.

Ministarstvo je objavilo da je SAD u studenome ostvario manjak od 40 milijardi dolara nakon što su obračunati manjak u trgovini robama koji je bio 44 milijarde i 324 milijuna dolara i višak od 4 milijarde ostvaren u uslugama. U listopadu 2002. ostvaren je manjak od više od 35 milijardi dolara.

Ukupni vanjskotrgovački manjak Sjedinjenih Država za prvih 11 mjeseci 2002. bio je 390 milijardi i 474 milijuna dolara već nadmašivši rekordni manjak od 378 milijardi i 681 milijun dolara ostvaren za cijelu 2000. godinu.

Uvoz je od listopada porastao 4,9 posto, a izvoz samo 1 posto. Porastao je izvoz industrijskih materijala i hrane nadoknadivši pad izvoza auta i autodijelova i kapitalnih dobara, posebice zrakoplova, reklo je Ministarstvo trgovine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među uvoznim robama najveći rast su ostvarili kompjutorski dodaci, auta, igračke, odjeća i telekomunikacijska oprema.

Vrijednost uvoza sirove nafte opala je studenome kada je uvezena količina smanjena na 296,1 milijun barela s 307,5 milijuna u listopadau a prosječna cijena barela pala na 24,36 dolara s 26,17 dolara.

Sjedinjene Države su u studenom ostvarile manjak od 10 milijardi i 450 milijuna dolara u trgovini s Kinom, što je do sada drugi najviši po redu. Manjak s Japanom od 6 milijardi i 492 milijuna se malo izmijenio dok je manjak s jugoistočnom Azijom porastao.

Trgovački manjkovi s Kanadom, Meksikom, Južnom i Centralnom Amerikom i zapadnom Europom su u studenom opali.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara