SAD osudio kineskog špijuna na 24 i pol godine zatvora

SAD osudio kineskog špijuna na 24 i pol godine zatvora

CHI MAKA, porijeklom iz Kine, vlasti SAD-a su osudile na 24,5 godina zatvora zbog odavanja američke napredne vojne tehnologije Kini.

Sud u Kaliforniji također je 67-godišnjeg Kineza osudio zbog lažnog predstavljanja istražiteljima kojim je rekao da je tajni agent. Mak je radio na obrambenim podmornicama, a FBI ga je uhvatio kada je u zračnoj luci u Los Angelesu kod njegova rođaka pronašao sporne CD-ove.

Tužiteljstvo je na suđenju dokazalo da je Mak svom bratu dao tisuće dokumenata koje bi ovaj potom predavao kineskim vlastima. Čak četiri njegova rođaka su priznali umiješanost u ovaj špijunski skandal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mak je u obrani kazao da nije znao da je kopiranje dokumenata zabranjeno. Vođen tom spoznajom Mak je preko rodbine slao tehnološke novosti SAD-a, uključujući i novi sistem kojim podmornice postaju nevidljive za sve radare.

"Nikad nećemo saznati količinu štete koju je Mak učinio našoj državnoj sigurnosti", obrazložio je svoju presudu sudac Cormac Carney koji je ovako strogom presudom želio poručiti Kini "da prestane slati svoje špijune".

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara