SAD: Pitanje referenduma za samostalnost Republike Srpske vrlo je osjetljivo

SAD: Pitanje referenduma za samostalnost Republike Srpske vrlo je osjetljivo

Tekst: S.C.H.
Foto: sarajevo.usembassy.gov

AMERIČKI veleposlanik u Bosni i Hercegovini Charles English upozorio je da je pitanje referenduma o proglašenju nezavisnosti Republike Srpske iznimno osjetljivo i da ima posebnu povijesnu težinu, prenosi internet portal Sarajevo-x.

English je u utorak uvečer naglasio i da će njegova zemlja bilo koje pitanje koje se tiče stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH smatrati provokativnim.

"Oni koji žele promovirati referendum moraju imati na umu da su referendumi u prošlosti bili politički provokativni i da bi o tim pitanjima trebalo vrlo oprezno razgovarati. SAD ne bi tolerirale referendumsko pitanje koje predstavlja prijetnju strukturi Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i dovođenje u pitanje ovlaštenja visokog predstavnika u BiH", upozorio je English.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je na TV postaji BHT1 naglasio i da politička situacija u BiH nazaduje od 2006. godine, nakon što nije usvojen "travanjski paket" ustavnih reformi.

"Svjedoci smo da od tada pojedinci u BiH idu u krajnosti, jedni tražeći ukidanje Republike Srpske, a drugi forsirajući priču o odcjepljenju. Nijedan od ta dva stava nije prihvatljiv za SAD koje su za apsolutno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma", rekao je English.

Američki veleposlanik je također izjavio i da je suradnja SAD i BiH na području borbe protiv terorizma odlična i da su vlasti BiH spremne na borbu protiv te opasnosti, a kao potvrdu takvog stava iznio je i ocjenu da je nedavna policijska akcija protiv zajednice vehabija u selu Gornja Maoča izvedena vrlo profesionalno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara