SAD planira napad na Iran?

PREMA pisanju njemačkog lista "Der Tagesspiegel", SAD svoje saveznike iz NATO-pakta izvijestio kako je u toku izrada planova i izvođenje drugih priprema za eventualni vojni udar protiv Irana.

Takva je mogućnost, navodno, prvi put spomenuta 12. prosinca, kada je direktor CIA-e Porter Goss posjetio Tursku i, prema navodima "neimenovanog zapadnog obavještajnog izvora", od tamošnje vlade zatražio dozvolu da se američke baze na turskom teritoriju mogu koristiti za vojne akcije protiv Irana i Sirije.

Njemački list također tvrdi da su američki dužnosnici o svojim planovima izvijestili i vlade prijateljskih zemalja u regiji kao što su Saudijska Arabija, Jordan, Oman i Pakistan.

Povod za američku vojnu akciju protiv Irana - za koju mnogi drže da će se u praksi svesti na ograničene zračne udare po strateškim ciljevima i infrastrukturi - jest sve očitiji neuspjeh da se iranski program izrade nuklearnog oružja zaustavi diplomatskim putem, odnosno strah da bi taj program jednostranom vojnom akcijom mogli zaustaviti Izraelci i tako dodatno zakomplicirati ionako eksplozivnu političku situaciju u regiji.

S druge strane je Iran sve više ohrabren serijom problema s kojom su se SAD suočile tokom okupacije Iraka, kao i sve manjom sklonošću američke javnosti za daljim vojnim pustolovinama na Bliskom istoku. To se, između ostaloga, odrazilo i u sve militantnijoj i provokativnijoj retorici predsjednika Ahmedinejada, a u prilog iranskoj samouvjerenosti idu i rezultati nedavnih izbora u Iraku, gdje su izuzetno dobro prošle šijitske stranke koje direktno ili indirektno podržava teheranski režim.

Zbog toga je veliki broj promatrača koji izražavaju skepsu prema ovim nepotvrđenim vijestima, a turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul je požurio demantirati navode iz članka.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara