SAD planira podijeliti Irak u tri okupacijske zone

UKOLIKO smijeni režim Saddama Husseina SAD planira Irak podijeliti u tri okupacijske zone, a iračku bi vojsku zadržala kako bi pomogla u izgradnji zemlje, izjavili su u utorak visoki neimenovani dužnosnici Pentagona.

Na čela okupacijskih zona - sjeverne, južne i grada Bagdada, SAD planira postaviti tri američka civila, dok zemlju ponovno ne preuze iračka samouprava, kazali su dužnosnici.

Vlada SAD-a u siječnju je osnovala Ured za obnovu i humanitarnu pomoć, zadužen za pomoć u obnovi poslijeratnog Iraka. Ured vodi Pentagon, no uključeno je i nekoliko drugih agencija.

Dužnosnici su ustvrdili kako se želi zadržati UN-ov program nafta za hranu, namijenjen pomoći civilima u hrani i lijekovima, umjesto da se nadziru irački prihodi od nafte.

Amerika namjerava pozvati i Iračane koji žive izvan zemlje da se vrate u domovinu i pomognu u obnovi prometa, komunikacija, te izgradnji škola i ostale infrastrukture. Prema izjavama američkih dužnosnika, koje prenosi agencija Dpa, taj se poziv ne odnosi na disidente iz Iračkog narodnog kongresa.

Vlast postavljena u kurdskim autonomnim oblastima bit će netaknuta, a planira se i njena integracija u središnju vlast u Bagdadu.

Američka vlada želi zadržati djelatnike ministarstava, kojima će osiguravati plaće kako bi vodili zemlju, no ministarstvima će u potpunosti, prema najavama, upravljati "slobodni Iračani" doseljeni iz vana.

Plaće bi bile osigurane i vojsci, koja bi pomagala u obnovi zemlje.

(Hina) am am

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara