SAD planira rezoluciju za ukidanje sankcija Iraku

VLADA američkog predsjednika Georgea W. Busha namjerava idućeg tjedna predložiti rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja bi okončala sankcije Iraku, a ulogu UNa u Iraku ograničila na savjetodavnu, piše u petak The Washington Post.

List piše, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, da bi rezolucija dala uputu glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu da imenuje posebnog predstavnika koji bi s američkim dužnosnicima u Bagdadu radio na humanitarnoj pomoći, obnovi i uspostavi privremene vlade.

Dokument bi međutim "čvrsto podupro kontrolu Sjedinjenih Država i njezinih vojnih saveznika nad međunarodnim sudjelovanjem u Iraku do uspostave trajne, reprezentativne vlade".

The Washington Post piše kako je odluka o rezoluciji donesena u srijedu na sastanku Bushovih dužnosnika za nacionalnu sigurnost. Iz spora State Departmenta i ministarstva obrane o načinu kako to postići izašlo je kao pobjednik ministarstvo obrane i na sastanku je usvojen Pentagonov prijedlog o širokoj eliminaciji UN-ove kontrole nad Irakom, a ne prijedlog State Departmenta o postupnom pristupu, piše list.

Predsjednik Bush je na susretu ovoga mjeseca s britanskim premijerom Tonyjem Blairom u Belfastu obećao "vitalnu" ulogu UN-a u Iraku, a odluka o samo skromnim ustupcima može dovesti do novih sukoba sa zemljama koje traže odlučujuću ulogu UN-a u Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SAD ne očekuje da će se Vijeće sigurnosti ponovno upuštati u osporavanje njegove moći nakon uspostave novih činjenica na terenu i suočeno s hitnom potrebom za obnovom zemlje, piše list.

Rezolucija bi zaradu od iračke nafte maknula iz ruku UN-ovog programa Nafta-za-hranu u fond Iračke središnje banke namijenjen obnovi zemlje o kojoj bi odlučivao bilo Ured za obnovu i humanitarnu pomoć koji vodi Pentagon, a čelnik mu je umirovljeni general Jay Garner, ili iračka privremena vlada kada bude uspostavljena, piše list.

Nacrt rezolucije predviđa da nadzor nad trošenjem sredstava ima neka međunarodna financijska financijska institucija, moguće Međunarodni monetarni fond ili Svjetska banka.

Vijeće sigurnosti UN-a jučer je produžilo ovlasti Annanu da upravlja programom Nafta-za-hranu do 3. lipnja kada istječe mandat programa, a taj datum je postao interni američki rok za ukidanje cjelokupne UN-ove kontrole, piše The Washington Post.

(Hina) sl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara