SAD pokreće fond za demokraciju na Balkanu

AMERIČKA agencija za međunarodni razvitak, Njemački Marshall fond Sjedinjenih Država (GMF) i Zaklada Charles Stewart Mott objavile su u srijedu da pokreću novu inicijativu vrijednu 25 milijuna dolara kojom će poduprijeti demokraciju u jugoistočnoj Eruopi.

Novi projekt, nazvan Balkanski trust za demokraciju, je projekt GMF-a, a omogućuje ga javno-privatno partnerstvo između GMF-a, USAID-a i Zaklade Mott.

Balkanski trust, koji će imati sjedište u Beogradu, počet će djelovati na ljeto ove godine i radit će u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, na Kosovu, u Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori i u Rumunjskoj, priopćio je USAID.

Skoro 2 milijuna dolara godišnje bit će dodijeljeno kao nagrada civilnim skupinama, nevladinim organizacijama, lokalnim i regionalnim vlastima, obrazovnim institucijama i medijima koji podupiru lokalne inicijative za unapređenje veze između građana i njihovih vlada. Projekt će također darovati sredstva za prekograničnu suradnju kako bi podupro politički i društveni razvitak neophodan za dugoročnu stabilnost jugoistočne Europe, kaže USAID.

USAID i GMF će u projekt uložiti po 10 milijuna dolara,a Zaklada Mott 5 milijuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako su zemlje jugoistočne Europe napravile veliki napredak u uspostavi demokracije, još treba dosta učiniti kako bi se dovršio složeni prijelaz iz komunizma. Balkanski trust za demokraciju predstavlja dugoročnu predanost GMF-a i naših partnera u pomoći ovim zemljama kako bi postigle svoje ciljeve demokratske konsolidacije i članstva u NATO-u i Europskoj uniji", rekao je predsjednik GMF-a Craig Kennedy.

"Balkanski trust za demokraciju će služiti kao model kako se javne i privatne institucije mogu udružiti kako bi zajednički pomogle dobru upravu i civilno društvo diljem svijeta", rekao je upravitelj USAID-a Andrew Natsios. "Ovo je odličan primjer kako USAID može produbiti utjecaj koji imamo u svijetu kroz javno-privatno partnerstvo".

Predsjednik Zaklade Mott William White je rekao kako vjeruje da će ova inicijativa biti temeljni kamen za postizanje vizije Balkanskog poluotoka, "stabilnih i produktivnih demokracija i angažiranog građanstva".

USAID je glavna agencija američke vlade za pomoć inozemstvu. Njemačka Zaklada Marshall Sjedinjenih Država je američka dobrotvorna institucija utemeljena 1972. darom iz Njemačke, a njezina je misija poticanje transatlantske suradnje. Zaklada Mott, osnovana 1926., je privatna dobrotvorna organizacija koja podupire pravedno i pošteno društvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara