SAD ponedjeljka digitalno nadziru ulazak stranaca s vizom

SJEDINJENE Države od ponedjeljka uvode novi sustav nadzora ulaska stranih državljana u zemlju u okviru kojega će strancima s vizom biti digitalno snimljeni otisci prstiju i fotografija kako bi se spriječio ulazak terorista i kriminalaca.

Program US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology) od 5. siječnja će se upotrebljavati u 115 američkih međunarodnih zračnih i 14 većih morskih luka, a omogućit će graničnoj službi da odmah provjeri je li strani državljanin na popisu terorista ili ima li veze s kriminalom.

Kroz ovaj program proći će oko 24 milijuna stranaca koji u SAD uđu svake godine s radnim, turističkim ili studentskim vizama.

Pri ulasku u SAD strancima će se digitalno snimiti otisci oba kažiprsta i fotografija. Te biometričke informacije usporedit će se s podacima uzetim od stranih državljana kod dobivanja vize kako bi se provjerio njihov identitet te s američkim bazama podataka kako bi se vidjelo jesu li oni na popisu terorista i imaju li veze s kriminalom.

Strani državljani iz 28 zemalja, većinom europskih, kao i Meksika i Kanade ne trebaju američku vizu tako da neće biti podvrgnuti novima procedurama na granici. Do 2005., međutim, njihovi otisci prstiju i fotografije će biti pohranjeni u čipu u njihovim putovnicama koji se mogu skenirati.

Novi program bi trebao smanjiti mogućnost krivotvorenja dokumenata i identificirati pojedince koji su na popisu terorista i kriminalaca kako bi ih se spriječilo da uđu u SAD.

Uzimanje otisaka prstiju i provjera putovnice će se pri odlasku stranaca iz SAD-a ponoviti na automatskim kioscima kako bi se vidjelo jesu li poštivali duljinu boravka koju im viza dopušta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi prikupljeni podaci bit će dio zapisa o posjetiteljevu putovanju. Američke vlasti tvrde da će informacije biti sigurno pohranjene i dostupne samo ovlaštenim službenicima i sigurnosnim službama koje to trebaju znati.

Mnoge od dosadašnjih procedura na granici, poput kontrole putovnice i vize i razgovora o boravku u SAD-u, će i dalje ostati na snazi.

Novi sustav za praćenje ulaska i izlaska stranaca SAD će uvesti do kraja 2004. i na 50 najfrekventnijih kopnenih graničnih prijelaza, a do kraja 2006. na svim.

Američka turistička industrija prigovara da će novi program provjere stranaca dovesti do kašnjenja i zbrke i obeshrabriti turizam. Borci za građanske slobode zabrinuti su da prikupljene informacije neće ostati tajne.

(Hina) sl nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara