SAD pozdravile sastanak iračke oporbe

Američka administracija u utorak je pozdravila sastanak iračkih oporbenih skupina na kojem se razgovaralo o Iraku poslije Sadama Huseina.

´Podržavamo težnje sa sastanka i radujemo se suradnji sa svim Iračanima u nastojanju da budu ostvarene´, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

Londonskoj konferenciji Sadamovih neprijatelja, koju je organiziralo šest stranaka koje su priznale SAD, nazočilo je 330 članova desetaka skupina u progonstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U zajedničkoj izjavi izdanoj nakon četverodnevnog sastanka najvažniji su zaključci kako će državna religija postsadamovskog Iraka biti Islam, ali će se poštivati sve druge vjere, kako neće biti kaosa niti osvećivanja, već će vladati pravna država i kako će u donošenju političkih odluka sudjelovati svi narodi u Iraku - Arapi, Kurdi, Turkmeni, Asirci, šijiti, suniti te pripadnici katoličke i drugih vjera.

U izjavi se također upućuje poziv međunarodnoj zajednici da podrži irački narod u svrgavanju aktualnog diktatorskog režima, osuđuje se diskriminacija, genocid i preseljenje stanovništva koje je Sadamov režim provodio protiv Kurda i zahtijeva da se izbjeglice vrate domovima uz pravednu naknadu.

Irak će, prema izjavi, biti savezna država u čijem se Ustavu mora pronaći rješenje za problem Kurda, a vođe iračke oporbe također su ustvrdile da će oružje za masovno uništenje biti odbačeno i uputile zahtjev da se Iraku dopusti izvoz onoliko nafte koliko dopuštaju njegovi kapaciteti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara