SAD pozdravio poziv Sinn Feina da IRA odbaci nasilje

Sjedinjene Države su pozdravile poziv čelnika Sinn Feina Gerryja Adamsa da Irska republikanska armija (IRA) napusti nasilje u ime mirnog rješenja problema Sjeverne Irske.

Adams je u srijedu u Belfastu pozvao IRA-u da ostavi svoju 35-godišnju "oružanu borbu" u Sjevernoj Irskoj i osloni se isključivo na politiku kao sredstvo postizanja ciljeva.

"Pozdravljamo izjavu predsjednika Sinn Feina Gerryja Adamsa. Snažno smo ohrabreni njegovim pozivom Irskoj republikanskoj armiji da se odrekne nasilja i osloni na isključivo politička i demokratska sredstva", rekao je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

"Očekujemo konkretne akcije IRA-e da podrže politiku koju zagovara Adams", rekao je Boucher, dodajući da je "poštivanje zakona bitan element demokratskog društva koje je Adams ocrtao".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Snažno podržavamo ovu viziju i još jednom pozivamo na prestanak svih paravojnih aktivnosti i kriminala. Sjedinjene Države i dalje čvrsto podupiru mirovni proces", rekao je Boucher.

Adams, čelnik glavne katoličke stranke u Sjevernoj Irskoj, je rekao da je u prošlosti podržavao ilegalnu IRA-u jer nije bilo izbora, mada nikad nije prihvatio optužbe da je ona sudjelovala u kriminalnom nasilju i terorizmu.

(Hina) xslek ybdj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara