SAD POZVAO NATO DA PREUZME JAČU ULOGU U IRAKU I AFGANISTANU

Sjedinjene su Države u četvrtak pozvale NATO da preuzme važniju ulogu u poslijeratnom Iraku i Afganistanu, a na stranu je, unatoč ozbiljnim rezervama, na sastanku ministara vanjskih poslova NATOa, stavljen spor oko obrambenih planova Europske unije.

Prvi je put od rata u Iraku, zbog kojega je NATO pao u krizu, službeni Washington otvoreno zatražio NATO-ovu pomoć jer se američke žrtve i troškovi gomilaju.

Diplomati ocjenjuju da je suzdržanost američkoga državnog tajnika Colina Powella u vezi s EU-ovim obrambenim planovima zapravo ustupak zbog molbe za pomoć u Iraku i prijedloga da NATO na kraju preuzme odgovornost za američke operacije lova na talibane i al Qaedine članove u Afganistanu.

Napetost zbog prošlotjednog prijedloga Britanije, Francuske i Njemačke, a u vezi s obrambenim planovima za buduću proširenu Uniju, prijetila je sastanku s Powellom u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Riječ je o planu što ga je službeni London dijelom razvodnio, da se ustanovi sjedište za vojno planiranje EU-ovih mirovnih i kriznih operacija. Washington je taj plan prije samo šest tjedana napao kao "najtežu prijetnju" budućnosti NATO-a.

Powell je izbjegavao tu temu iako je jasno rekao da je Washington još rezerviran prema tom projektu što ga mnogi vide kao francuski pokušaj smanjivanja američkog utjecaja.

Za četvrtak je predviđen i telefonski razgovor američkoga predsjednika Georgea W. Busha i britanskoga premijera Tonyja Blaira o toj temi, najavili su diplomati.

"Razgovori će se nastaviti i siguran sam da ćemo u ne tako dalekoj budućnosti naći zadovoljavajuće rješenje", rekao je Powell.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara