SAD pozvao Sj. Koreju da ne pokreće nuklearna postrojenja

SAD pozvao Sj. Koreju da ne pokreće nuklearna postrojenja

SJEDINJENE su pozvale u nedjelju Sjevernu Koreju da ne pokreće svoja nuklearna postrojenja za koja vjeruje da mogu voditi proizvodnji atomske bombe

Američki državni tajnik Colin Powell razgovarao je tijekom vikenda telefonski sa svojim kolegama iz Kine, Južne Koreje, Rusije i Japana pokušavajući mirno riješiti problem koji je izazvala Sjeverna Koreja onesposobljavajući opremu Ujedinjenih naroda za nadzor skladišta iskorištenog nuklearnog goriva, rekao je u nedjelju glasnogovornik State Departmenta Lou Fintor.

UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA) u nedjelju je priopćila da Sjeverna Koreja nastavlja onesposobljavati opremu za nadzor u nuklearki u kojoj se možda proizvodi plutonij.

Pjongjang je u subotu otpečatio i onesposobio opremu za nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u elektrani Yongbyon pravdajući to namjerama da proizvodi potrebnu električnu energiju.

Fintor je rekao da posebno ´zabrinjava 8000 šipki istrošenog goriva koje se može koristiti za dobijanje plutonija za nuklearno oružje´ a ´nemaju značenje za dobijanje električne energije´.

´Pozivamo Sjevernu Koreju da ne pokreće ponovno svoja zaustavljena nuklearna postrojenja uključujući 5-megawatni reaktor´, rekao je Fintor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik senatskog Odbora za vanjske poslove demokrat Joe Bidden je rekao da Sjeverna Koreja predstavlja veću opasnost nego Irak.

´Ovo je trenutno veća opasnost za američke interese nego Saddam Hussein´, rekao je on za Fox News Sunday.

´Ako uklone pečate s kanistera moći će napraviti četiri do pet komada dodatnog nuklearnog oružja za nekoliko mjeseci´, kazao je on.

SAD vjeruje da Sjeverna Koreja već posjeduje jednu do dvije atomske bombe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara