SAD predložile novi mirovni sporazum Sjevernoj Koreji

SJEDINJENE Američke Države (SAD) predložile su Sjevernoj Koreji novi mirovni sporazum koji bi trebao zamijeniti primirje kojim je završio Korejski rat, ako ta zemlja napusti svoj program nuklearnog oružja i razriješi zabrinutosti oko svog kemijskog oružja i balističkih projektila, objavio je u srijedu japanski financijski dnevnik The Nihon Keizai.

List piše da Washington taj prijedlog vidi kao način da se službeno okončanje rata i riješi nuklearna kriza na korejskom poluotoku. Dodaje da su američki dužnosnici iznijeli taj prijedlog sjevernokorejskim na razgovorima održanim u travnju, te onima u kolovozu ove godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što Sjeverna Koreja razriješi nejasna pitanja oko biološkog i kemijskog oružja, te razvoja balističkih projektila, službeni Washington bi ponudio mirovni sporazum ili ugovor koji bi potpisale sve zemlje potpisnice primirja - SAD, Sjeverna i Južna Koreja, Kina i Japan, navodi se u listu.

Nuklearna kriza na korejskom poluotoku započela je u listopadu prošle godine nakon što su SAD kazale da je Sjeverna Koreja priznala da radi na programu nuklearnog oružja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara