SAD PREDSJEDNIČKI KANDIDATI SKUPLJAJU NOVAC, SPORE OKO SIRIJE

Američki predsjednički kandidati iz redova demokrata usmjerili su se na prikupljanje donacija potrebnih da izbore kandidaturu, a nakon uklanjanja Sadama Huseina s vlasti u Iraku podijeljeni su oko pitanja kako se baviti Sirijom.

Senator Bob Graham iz Floride, koji je glasovao protiv kongresne rezolucije koja je odobrila rat u Iraku, rekao je kako bi mogla biti neophodna vojna akcija protiv Sirije da bi se zbrisali logori za obuku tarorista u toj zemlji.

Američki predsjednik George W. Bush upozorio je nedavno Siriju da ne pruža utočište dužnosnicima iračkog režima i optužio je da posjeduje kemijsko oružje, ali nije išao tako daleko da bi zaprijetio vojnom akcijom.

Time se Graham udaljio od drugih demokratskih predsjedničkih kanadidata koji zagovaraju diplomatski pritisak na Siriju.

Na drugom kraju spektra protivnik rata u Iraku Dennis Kucinich, kongresnik iz Ohioa, inače hrvatskog podrijetla, rekao je kako bi prijetnje Siriji vojnom akcijom mogle potaknuti spekulacije da Bushova administracija nastoji izgraditi imperij na Bliskom istoku.

Dva demokratska kandidata koji su podržali rat u Iraku, senator Joseph Lieberman iz Connectituta i kongresnik Richard Gephardt iz Missourija, drže kako Sjedinjene Države trebaju iskoristiti uvjerljivost koju im je dao dobijeni rat u Iraku. Oni, međutim, traže diplomatski pritisak i eventualne ekonomske i financijske sankcije kako bi Sirija prekinula pružati utočište dužnosnicima režima Sadama Huseina, razvijati oružje masovnog uništavanja i pružati potporu teroristima.

Demokratski kandidati se razlikuju i u mišljenju kakvu ulogu trebaju imati Ujedinjeni narodi u obnovi Iraka.

Lieberman je još prije početka rata kazao kako bi na čelu tranzicijske vlade u Iraku trebao biti ne Amerikanac, nego netko izvan Sjedinjenih Država, po mogućnosti arapski državnik. On s druge strane drži da Sjedinjene Države, a ne Ujedinjeni narodi trebaju voditi obnovu.

Senator John Edwards iz Sjeverne Caroline rekao je kako UN mora igrati "središnju ulogu" u "obnovi, humanitarnoj pomoći i civilnoj upravi".

Howard Dean iz Vermonta kazao je kako je američki plan da ministarstvo obrane preko umirovljenog generala Jaya Garnera upravlja Irakom prava katastrofa. On je predložio da se civilna vlast u Iraku povjeri međunarodnom tijelu koje bi odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Demokratski predsjednički kandidati za izbore 2004. nadali su se kako će okončanjem rata u Iraku moći preći na ekonomske teme u kojima drže da je njihov vjerojatni protivnik sadašnji predsjednik Bush mnogo ranjiviji. Novi vanjskopolitički problemi poput Sirije i obnove Iraka, međutim, i dalje zadržavaju njihovu pozornost. Pokazalo se također u nedavnom istraživanju javnoga mišljenja da je američka javnost podijeljena glede toga tko bi bolje upravljao usporenim američkim gospodarstvom. Njih 42 posto vjeruje da su to demokrati, a jednak postotak se opredijelio za republikance.

Demokratski kandidati su u međuvremenu zabavljeni važnim dijelom predizbornih aktivnosti, prikupljanjem novca.

Najviše je do sada prikupio John Kerry, senator iz Massachusettsa, čak 8,1 milijuna dolara, a nešto iza njega je John Edwards s 5,74 milijuna, kako se vidi iz izvješća američkog Saveznog izbornog povjerenstva kojem su kandidati dužni prijaviti novac koji dobiju za kampanju.

Edwards, i sam odvjetnik, dobio je 55 posto svih donacija od odvjetnika.

I Kerry i Edwards su najviše dobili od donatora koji su dali po

2.000 dolara, što je najviši iznos za pojedinačne političke donacije dozvoljen američkim zakonom.

Kerry je do sada najviše i potrošio za svoju predizbornu kampanju, 2 milijuna dolara. Od toga je za plaće ljudi u njegovom izbornom stožeru otišlo 470.000 dolara, za hranu i ugostiteljske usluge 222.000, a za putne troškove 175.000 dolara.

Dennis Kucinich prijavio je da je dobio 180.000 dolara od kojih je potrošio 130.000.

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara