SAD pregovaraju s Poljskom o raketnoj bazi u Europi

SJEDINJENE DRŽAVE trenutačno pregovaraju s Poljskom i drugim europskim državama o uspostavljanju raketne baze koja bi mogla štititi kontinent od raketa dalekog dometa, javlja u srijedu agencija France Presse pozivajući se na izjave neimenovanog dužnosnika američkog ministarstva obrane.

Pregovori su pokrenuti 2002. godine, ali je američka vlada sada jako blizu donošenja odluke, dodao je isti neimenovani izvor. On je istaknuo kako SAD vode pregovore s više europskih zemlja među kojima je i Poljska.

Pregovore SAD-a i Varšave prvi put je otkrio poljski dnevnik "Gazeta Wyborcza" 11. rujna, a poljski premijer Kazmierz Marcinkiewicz te napise nije opovrgnuo.

Prema pisanju "Gazete Wyborcze" osim Poljske pregovori se vode s Češkom i s Mađarskom.

"Najnapredniji dijalog smo imali s Poljskom jer je ona izrazila stalni interes za to pitanje", kazao je neimenovani američki dužnosnik odbijajući reći koje su druge zemlje "u igri".

Lokacija za raketnu bazu u srednjoj Europi omogućila bi SAD-u i Europi zaštitu od raketa dalekog dometa lansiranih s Bliskog istoka ili sjeverne Afrike, dodao je isti neimenovani izvor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara