SAD pritišće Blixa da prizna nesuradnju Iraka

AMERIČKA savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice otputovala je u utorak u New York kako bi navela šefa UNovih inspektora oružja Hansa Blixa da prizna Vijeću sigurnosti kako Irak odbija dragovoljno se odreći svojih programa kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja, piše u srijedu The Washington Post.

Posjet se podudario s nastojanjima SAD-a i Velike Britanije da dobiju novu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja bi formalno proglasila da je Irak prekršio obveze da se razoruža i utrla put mogućoj američkoj invaziji Iraka. Britanija bi mogla predložiti takvu rezoluciju sljedećega tjedna, piše list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neobjavljeni susret Riceove s Blixom naglašava zabrinutost Bushove vlade da Blixovo izvješće Vijeću sigurnosti u petak, mada kritično prema Iraku, možda neće biti dovoljno da uvjeri neodlučne članice Vijeća da podupru rat, piše The Washington Post.

List piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da će Blixovo izvješće biti mnogo sažetije nego ono od 27. siječnja, i da neće sadržavati izjavu da je Irak očito prekršio svoje obveze, kao što to nastoje Sjedinjene Države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara