SAD: Proturječni rezultati anketa predsjedničke utrke

DVA ispitivanja javnog mnijenja u SAD-u, objavljena u ponedjeljak, pokazala su proturječne rezultate predsjedničke utrke: prema jednoj su američki predsjednik George W. Bush i demokratski senator John Kerry izjednačeni, a prema drugoj Bush vodi s osam posto prednosti.

Dok ispitivanje Reutersa i organizacije Zogby pokazuje da su Kerry i Bush ušli u mrtvu trku u bitci za Bijelu kuću, anketa koju je proveo USA Today, CNN i Gallup daje Bushu osam posto prednosti pred Kerryem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ispitivanje Reutersa i organizacija Zogby, koje se provodilo od petka do nedjelje, dalo je i Kerryu i Bushu po 45 posto glasova jedva dva tjedna prije izbora 2. studenoga. Oko 7 posto vjerojatnih birača izjavilo je da se još ne može odlučiti za koga će glasovati. Ispitivanje je provedeno među 1211 vjerojatnih birača.

John Zogby, jedan od najpoznatijih političkih istraživača američkoga javnog mnijenja, izjavio je da je ovo ista vrsta naglih promjena u vodstvu predizborne utrke kao što je zabilježeno 2000. bez jasnog vodstva jednog od kandidata.

Međutim, ispitivanje koje su u ponedjeljak proveli USA Today, CNN i Gallup dalo je Bushu 52 posto glasova, a 44 posto senatoru iz Massachusettsa. To je ispitivanje provedeno između četvrtka i subote među 942 osobe s biračkih popisa, od kojih je 788 izjavilo da će izaći na izbore.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara