SAD razmišlja o slanju kopnenih postrojbi u Libiju u pomoć pobunjenicima

SAD razmišlja o slanju kopnenih postrojbi u Libiju u pomoć pobunjenicima

Foto: AFP

AMERIČKI general Carter Ham danas je izjavio da SAD razmišlja o slanju kopnenih postrojbi koje bi pomagale pobunjenicima. General koji je zapovijedao američkim napadom na Libiju prije nego što je akciju preuzeo NATO rekao je da se situacija u toj zemlji trenutno nalazi na mrtvoj točki.

NATO opet bombardirao pobunjenike, ubio četvoricu i odbio se ispričati

Zapovjednik libijskih pobunjenika ranije je rekao da misli kako se NATO ispričao zbog toga što su greškom bombardirali kolonu pobunjeničkih tenkova kod grada Ajdabyje, ali to se nije dogodilo. Naprotiv, admiral Russ Harding je danas rekao da NATO do jučerašnjeg incidenta nije znao da se pobunjenici služe tenkovima te se odbio ispričati za "prijateljsku vatru".

General Abdelfatah Yunis je rekao da se smrtonosan saveznički napad dogodio unatoč činjenici da su NATO upozorili kako su se tenkovi pomaknuli. NATO tvrdi da istražuje navode, no ne daju detalje o njihovoj istrazi.

Brod s hranom i lijekovima stigao u Misratu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobunjenici su izvijestili da je četvero boraca poginulo, dok je lokalni liječnik jučer rekao BBC-ju da je u napadu ubijeno najmanje 13 pobunjenika. "Želimo znati što se dogodilo. Tražimo racionalno i uvjerljivo objašnjenje", rekao je general Yunis i dodao kako se takve pogreške ne smiju ponoviti. Zahtijeva i bolju kooperaciju napada u budućnosti.

No, general tvrdi da nema tenzija između libijske opozicije i NATO-a, iako su neki lokalni stanovnici bijesni na savezničke snage. To je bio već treći takav incident posljednjih dana u kojem su sudjelovale snage koje imaju mandat štititi libijske civile.

U međuvremenu je brod s hranom i lijekovima uspio pristati kod pobunjeničkog grada Misrate na zapadu Libije.

Švedski vojni avioni prvi put u borbi nakon 50 godina

Jučer su švedski vojni avioni prvi put u posljednjih 50 godina izašli na borbeni zadatak u sklopu NATO-ove akcije. Naime, posljednja vojna akcija u kojoj su sudjelovali avioni neke nordijske zemlje dogodila 60-ih godina prošlog stoljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara