SAD šalje nove tehnologije u Irak protiv pobunjenika

AMERIČKI ministarstvo obrane započelo je razvoj novih tehnologija kako bi se suprotstavili stalnim napadima gerilaca eksplozivom na svoje snage u Iraku, piše u ponedjeljak The Washington Times.

List piše, pozivajući se na neimenovane dužnosnike, da je Pentagon započeo hitan program kako bi razvio tehnologije koje mogu iz daljine otkriti i detonirati improvizirane eksplozivne sprave koje koriste irački gerilci.

Gerilci u kućnoj radinosti prave relativno jednostavne eksplozivne sprave, postavljaju ih kraj ceste kojom prolaze američki vojnici i potom ih iz sigurne daljine aktiviraju radio signalom.

Pentagon je već isporučio tehnologije u posljednjih nekoliko tjedana, ali su one još u fazi razvoja, piše The Washington Times.

Te tehnologije sadrže sustave koji mogu blokirati radio signal ili poslati signal koji će kontrolirano izazvati eksploziju uređaja.

U posljednjih dva mjeseca irački gerilci, za koje se vjeruje da su lojalisti bivšeg predsjednika Sadama Huseina, dnevno su izvodili prosječno osam napada na američke snage u Iraku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara