SAD se pomirio s ukidanjem embarga Kini, bez vremenskog okvira za Iran

AMERIČKA državna tajnica Condoleezza Rice u srijedu je u Bruxellesu dala do znanja da su se Sjedinjene države pomirile s namjerom EU o ukidanju embarga na oružje Kini, istaknuvši pritom da su europski sugovornici pokazali veliko razumijevanje za američke bojazni vezane uz pitanje sigurnosti.

"Još uvijek vrlo otvoreno pregovaramo kako se suočiti s mogućnošću ukidanja vojnog embarga Europske unije Kini", kazala je Rice nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova zemalja NATO-a.

"Zaista moram istaknuti koliko su uviđavnosti pokazali Europljani glede naših bojazni i koliko su dobre bile naše rasprave", dodala je Rice. Pritom nije propustila reći da je SAD i dalje zabrinut zbog stanja ljudskih prava u Kini, vojne ravnoteže u Aziji i prijenosu visoke tehnologije Pekingu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija je na summitu s Kinom u prosincu objavila da će raditi na ukidanju 15 godina starog embarga na oružje Kini koji je uveden nakon krvavog gušenja studentske pobune 1989. godine na pekinškom trgu Tiananmen. Washington se i dalje odlučno protivi ukidanju tog embarga.

Glede pregovora EU i Teherana o spornom iranskom nuklearnom programu, Rice je kazala da se njezina zemlja zalaže za diplomatsko rješenje tog pitanja te da za moguće rješenje nije postavila nikakav vremenski okvir.

"Nismo postavili nikakav vremenski okvir. Mislim da nam je diplomatsko rješenje na dohvat ruke...a Iranci znaju što im je činiti", kazala je Rice, dodavši da bi "Iran trebao objeručke prihvatiti priliku koju im je pružila Europska unija".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara