SAD: Sedmoro optuženih i četiri uhićena zbog financiranja Hamasa

FBI je u srijedu u Teksasu optužio sedam osoba i jednu korporaciju za pranje novca i financiranje terorizma kroz potporu militantnoj palestinskoj skupini Hamas, službeno je priopćeno iz američkog ministarstva pravosuđa.

Američke vlasti optužile su višeg dužnosnika Hamasa Musu Abu Marzuka i njegovu ženu, te uhitile četvoricu braće, koji su Marzukovi bliži rođaci a radili su za teksašku kompjutorsku korporaciju InfoCom Corp. Peti brat već je u pritvoru.

Jedan od uhićene braće, potpredsjednik InfoComa Gasan Elaši, ujedno je bio i predsjednik najveće muslimanske dobrotvorne organizacije u SAD, Zaklade Svete zemlje za pomoć i razvoj, koja je zabranjena prije godinu dana zbog optužbi da je služila kao paravan za financiranje terorističkih djelatnosti.

Petoricu braće tereti se se za ilegalne financijske transakcije s Marzukom, jednim od glavnih investitora u korporaciju InfoCom. John Ashcroft, generalni državni odvjetnik, optužuje ih i da su prodavali informatičku opremu Libiji i Siriji koje službeni Washington tretira kao države sponzore terorističkih skupina.

Ako budu osuđeni, optuženima prijete dugotrajne kazne zatvora, deset godina za ilegalni izvoz, 10 do 20 godina za pranje novca, pet godina za krivokletstvo te dodatno novčana kazna od ukupno 7,2 milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara