SAD: Šijitski velikodostojnik poticao napade na koaliciju u Baaqoubi

AMERIČKA je vojska objavila u subotu da je šijitski velikodostojnik Ali Abdel Karim alMadani, koji je od 11. kolovoza u zatvoru u Baaqoubi, 65 km sjeveroistočno od Bagdada, osumnjičen za poticanje i financiranje napada na snage američkobritanske koalicije.

Američki vojnici ga sumnjiče za ilegalno posjedovanje oružja, zatim da je dijelio dokumente koji su poticali na nasilje protiv snaga koalicije te da je financirao napade na koaliciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema priopćenju središnjeg američkog zapovjedništva (Centcom), dokumenti kojima se traži od iračkog naroda da se bori protiv američkih snaga i pismo podrške napadima 11. rujna 2001. pronađeni su u kući toga člana šijitskog svećenstva, koje se poziva na ajatolaha Ali Al-Sistanija.

Ajatolah Sistani, jedan od najviših šijitskih uglednika, nije nikada pozvao šijite na borbu protiv Amerikanaca iako se protivi njihovoj okupaciji Iraka.

Centcom predstavlja Alija Abdela Karima al-Madanija kao bivšeg pobornika svrgnutog režima Sadama Huseina, bivšeg člana stranke Baas te tvrdi da su čekovi za pobornike bivšeg režima pronađeni kod njega.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara