SAD: Sjeverna Koreja mogla bi brzo proizvesti 5 ili 6 atomskih bombi

SJEVERNA KOREJA mogla bi u najbližoj budućnosti proizvesti ´pet ili šest´ komada nuklearnoga oružja nastavi li ovim ritmom gomilati zalihe nuklearnog materijala, rekao je američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

Nakon što je primio odličje na Intrepidu, bivšem nosaču zrakoplova koji je pretvoren u muzej u New Yorku, Rumsfeld je u petak navečer odgovarao na pitanja o mogućoj vojnoj intervenciji protiv Sjeverne Koreje koja je obnovila svoj nukelarni program.

´Sjedinjene Države´, rekao je, ´mnogo toga mogu izvesti vojnim putem. Ali istina je da velike stvari na političkoj i gospodarskoj razini ne možemo postići sami. Potrebna nam je podrška´, rekao je.

´Imamo velik problem (...) CIA je ocijenila da su oni (Sjevernkorejci) proizveli jedan ili dva komada nuklearnog oružja... te da su kadri proizvesti dovoljno nuklearnoga materijala za šest nuklearnih bombi´, rekao je.

´To je prijetnja Južnoj Koreji i Japanu, ali i prijetnja cijelomu svijetu´, dodao je američki ministar.

Sjeverna Koreja je zemlja ´s najvećom proizvodnjom raketa´, a Washingtonu za borbu protiv prijetnje iz Pjongjanga treba pomoć drugih zemalja, kaže Rumsfeld.

´Za pet ili deset godina još četiri, pet ili šest zemalja moglo bi imati nuklearno oružje. A nekoliko njih na popisu je zemalja koje podravaju terorizam´, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara