SAD službeno zatražio izručenje Romana Polanskog

SAD službeno zatražio izručenje Romana Polanskog

Tekst: F.M.
Foto: AFP


SJEDINJENE Američke Države i službeno od Švicarske zatražile izručenje redatelja Romana Polanskog zbog slučaja silovanja iz 1977. godine, objavile su danas švicarske vlasti.

Američko veleposlanstvo u Bernu podnijelo je službeni zahtjev za izručenjem švicarskim vlastima jučer navečer. Iz ministarstva pravosuđa rekli su kako će zahtjev sada proslijediti kantonu Zuricha, gdje je Polanski u pritvoru.

Ne zna se sudbina

Ranije ovog tjedna švicarski je sud odbio zahtjev redatelja za puštanjem uz jamčevinu, navodeći kako postoji velika opasnost od njegovog bijega.  Polanski se može žaliti u roku od 10 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redatelj nagrađen Oskarom za film "Pijanist" uhićen je u rujnu na temelju naloga za uhićenjem povezanog sa slučajem silovanja iz 1977. godine. Polanski je još davno uhićen u SAD-u zbog sumnje za silovanjem tada 13-godišnje Samanthe Geimer. U Kolovozu 1977. priznao je zločin, očekujući blagu kaznu. No, kad je saznao da sudac namjerava odbaciti dogovor koji je postigao s tužiteljstvom, Polanski je pobjegao iz SAD-a.

Oprost za 500.000 dolara

Većinu vremena proveo je u Francuskoj, koja ne izručuje svoje građane. Filmove je nastavio snimati u odsustvu. 12 godina nakon bijega Polanski se sa svojom žrtvom dogovorio izvan suda u građanskoj parnici. Isplatio joj je 500,000 dolara.

Geimer je nakon nagodbe rekla kako oprašta poznatom redatelju za seksualno napastovanje, što je navelo brojne osobe iz Hollywooda da se počnu zalagati za Polanskog. Ipak, prošle je godine objavljeno svjedočenje Geimer pred istražnom porotom iz 1977. godine.

Tada 13-godišnja Geimer je u tom svjedočenju vrlo detaljno opisala cijelu slučaj. Objava svjedočenja promijenila je mišljenje velikog dijela javnosti, koja je sada podijeljena oko podrške ili osude Polanskog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara