SAD smatra da je prvi udar uzdrmao iračko vodstvo

Sjedinjene Države vjeruju da je prvi udar uzdrmao iračko vodstvo i zato su odgodile prvotno planirani snažni zračni napad na Irak.

Administracija predsjednika Busha smatra da je došlo do nereda unutar iračkog vodstva zbog čega je odlučeno da se odgodi prvotni ratni plan prema kojem je napad trebalo započeti valom snažnog bombardiranja kojim bi se proizveo "šok i strahopoštovanje" u iračkoj vojsci i uništio njezin otpor, javljaju u petak američki mediji.

Pentagon kaže da iračka vojska pruža slabo organiziran otpor kopnenim snagama koalicije koja brzo napreduje prema Bagdadu, što bi moglo značiti da je iračko vodstvo dezorganizirano. Prvotno predviđeni snažni napad bi još uvijek mogao slijediti ukoliko se pokaže da se režim Sadama Huseina ipak ne urušava.

Američki obavještajni stručnjaci su nakon analize snimke televizijskog obraćanja Sadama Huseina naciji nakon napada na iračko vodstvo, zaključili da se doista radi o iračkom predsjedniku, a ne eventualnom dvojniku. Još se ne zna je li snimka napravljena ranije kako bi stvorila dojam da je Sadam Husein još živ u slučaju da bude ubijen.

Predsjednik George W. Bush je naredio u srijedu navečer napad na kompleks u Bagdadu nakon što ga je direktor CIA-e George Tenet obavijestio da obavještajni podaci govore da je na tom mjestu Sadam Husein i njegovi sinovi. Pokušajem ubojstva Sadama Huseina i njegovih najužih suradnika Sjedinjene Države su nastojale obezglaviti irački režim i time dovesti do njegove dezorganizacije.

List The Washington Post piše u petak, pozivajući se na američkog dužnosnika, da postoje dokazi da je Sadam možda ozlijeđen u tom napadu, jer ima naznaka da je zbog njega pozvana hitna medicinska pomoć.(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara