SAD smatra irački zrakoplov primjerom nesuradnje

BIJELA kuća bi trebala objaviti informacije sadržane u izvješću UN-ovih inspektora, među kojima i onu o zrakoplovu bez ljudske posade, za koje smatra da su kršenje zahtjeva UNa, doznaje se u ponedjeljak.

Na 173 stranice izvješća ´Neriješenih pitanja razoružanja´ koje je glavni UN-ov inspektor oružja Hans Blix dao u petak Vijeću sigurnosti, ali koji nije objavljen u javnosti, navodi se da bi Sadamov arsenal smrtonosnih oružja mogao biti veći nego se ranije vjerovalo.

Među pobrojanim oružjima je i zrakoplov bez posade koji su Ujedinjeni narodi zabranili, a Irak ga nije naveo u svojoj izjavi o oružju. Sjedinjene Države smatraju to značajnim dokazom da Irak ne provodi odluke Vijeća sigurnosti UN-a.

Blix slučaj zrakoplova nije naveo kada je prošlog petka u Vijeću sigurnosti govorio o protekla tri mjeseca inspekcije oružja u Iraku što izaziva nezadovoljstvo američke administracije koja to drži značajnim dokazom iračkog nepoštivanja odluka Vijeća sigurnosti o razoružanju.

CIA vjeruje da bespilotna letjelica može poslužiti za raspršivanje kemijskih i bioloških agenasa.

List The New York Times navodi također da su UN-ovi inspektori pronašli iračku raketu koja može poslužiti za raznošenje bioloških i kemijskih agensa na širokom prostoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara