SAD smatra Mugabea odgovornim za kaos u Zimbabveu

SAD KAŽE da predsjednika Zimbabvea, Roberta Mugabea, drži osobno odgovornim za napade na oporbene političare, koji traju već više od tjedan dana.

Najnoviji incident uključuje Neslona Chamisu, glasnogovornika stranke Pokret za demokratsku promjenu, čiji je predsjednik Morgan Tsvangirai, otkad je prošle nedjelje dobio batine od policije, postao figura otpora Mugabeu.

Chamisa je pokušao izaći iz zemlje, ali su ga ispred aerodroma napali nepoznati muškarci i pretukli ga.

"Smatramo predsjednika Mugabea osobno odgovornim za ove postupke i tražimo od njega da dopusti svim stanovnicima Zimbabvea slobodu i pravo na život bez straha i potpuno sudjelovanje u političkom procesu", rekao je američki State Department.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chamisa je bio na putu za susret EU-a, afričkih i karipskih zemalja, kad su ga, po njegovim riječima, pred aerodromom napala osmorica muškaraca. Udarili su ga nekoliko puta, nakon čega je pao na zemlju i vidio muškarce kako ulaze u dva automobila bez registarskih oznaka. Ima frakturu lubanje.

Oporba sve više poziva na kraj "diktature" Mugabea, a Mugabe sam tvrdi kako je upravo oporba ta koja potiče nasilje, dok međunarodni pritisak raste iz dana u dan.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara