SAD strogo nadzirale Oluju, američke naredbe prenosio Ivo Sanader

DNEVNI list 24sata u posjedu je dokumenata koji dokazuju da su SAD, pa i sam tadašnji predsjednik Bill Clinton, strogo nadzirali oslobodilačku vojno-redarstvenu operaciju Oluju, te čak otvoreno izdavali naređenja hrvatskom državnom vrhu.

Dotični dokumenti su transkripti sastanaka koje je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman održao sa svojim najbližim suradnicima 7. kolovoza, trećeg dana akcije Oluje. Na tom su sastanku, osim Franje Tuđmana, bili nazočni predstojnik Ureda predsjednika Hrvoje Šarinić, ministar vanjskih poslova Mate Granić, Ivić Pašalić u svojstvu Tuđmanovog savjetnika, hrvatski ambasador u SAD-u Miomir Žužul, šef HIS-a Miroslav Tužman, ministar obrane Gojko Šušak, kao i tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova a danas premijer – Ivo Sanader.

Transkripti dokazuju da je tadašnji američki predsjednik Bill Clinton “preporučio” Hrvatskoj da sa svojim jedinicama ne ide ne preko granica BiH u smjeru Bihaća.

Žužul je na sastanku kazao kako Amerikanci drže da “s nama mogu raditi zajednički”, zbog čega trpe “strašne pritiske sa svih strana”.

Američke vlasti odnosno sam Bill Clinton dali su nekoliko glavnih "preporuka" hrvatskom državnom vrhu, a to su: akcija mora biti kratka i žestoka, trajanje akcije može biti najviše četiri dana, tražila se objava točnog vremena početka akcije, a sama strategija morala je biti faktor iznenađenja. Krajnji cilj Oluje je po Amerikancima trebao biti izbijanje na državne granice, a u samoj akciji moralo je biti što manje civilnih žrtava.

Tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova Mate Granića te aktualni premijer Ivo Sanader bio je zadužen za kontakte s Amerikancima, što je i sam potvrdio na sastanku, ustvrdivši kako redovito kontaktira s Roberom Frasureom, Clintonovim povjerenikom za BiH, te Leonom Feurthom, utjecajnim Clintonovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, te od njih prima Clintonove "preporuke", koje je predsjednik Tuđman nevoljko prihvaćao.

Nakon što je otkriveno da je aktualni premijer Ivo Sanader bio dobrano uključen u provođenje operacije Oluje, bit će zanimljivo vidjeti njegovu reakciju na prijedlog izmjene optužnice protiv generala Markača i Čermaka, u kojima se za zločine sumnjiče neimenovani pojedinci iz državnog vrha uključeni u organizaciju i provođenje Oluje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara