SAD su tijekom 23 godine Pinochetu platile 12,3 milijuna dolara

SAD su tijekom 23 godine Pinochetu platile 12,3 milijuna dolara
SJEDINJENE Države i još neke zemlje platile su bivšem čileanskom diktatoru Augustu Pinochetu najmanje 12,3 milijuna dolara u vrijeme njegova režima, izvijestio je New York Times.

Novac je isplaćen za "usluge i putovanja u inozemstvo", kako navodi Newe York Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američka je vlada Pinochetu platila 3 milijuna dolara 1976., a u drugim razdobljima 23-godišnje diktature Paragvaj mu je platio 1,5 milijuna dolara, Španjolska 1 milijun, Kina 2,5 milijuna, Britanija i Kina zajedno 2,5 milijuna te Britanija, Malezija i Brazil zajedno 3 milijuna, navodi NY Times pozivajući se na dokumente koji su nedavno otkriveni u istrazi koju je senatski odbor pokrenuo u Riggs banci zbog sumnji u pranje novca.

Riggs banka je u svibnju pristala patiti globu pod optužbom da nije prijavljivala sumnjive transakcije, a nova istraga senatskog odbora pokazala je početkom godine da su Pinochet i njegova žena u razdoblju od 1994. i 2002. u toj banci imali 8 milijuna dolara te da su u Čileu unovčili nekoliko čekova koje im je izdala ta banka.

Tijekom Pinochetove diktature koja je trajala od 1973. do 1990. ubijeno je ili nestalo više od 3000 ljudi, a nova su istraživanja pokazala da je više od 28.000 ljudi pretrpjelo mučenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara