SAD sumnja da je Sjeverna Koreja testirala bombu, no Pentagon ipak spominje posljedice

SAD sumnja da je Sjeverna Koreja testirala bombu, no Pentagon ipak spominje posljedice

Foto: FAH

BIJELA KUĆA izrazila je sumnju da je Sjeverna Koreja prvi put testirala hidrogensku bombu, mnogo snažniju od obične atomske bombe, a Pentagon je upozorio na moguće posljedice.

"Prva analiza nije u skladu s tvrdnjama Sjeverne Koreje da je uspješno izvela prvo testiranje hidrogenske bombe", rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, prenosi agencija AFP.

"Ništa što se dogodilo u zadnja 24 sata nije navelo SAD da promijeni svoju procjenu tehničkih i vojnih kapaciteta Sjeverne Koreje", dodao je.

Stručnjaci su sjevernokorejske tvrdnje dočekali s velikim rezervama, ističući da je sila oslobođena eksplozijom bila daleko manja od one koju bi oslobodila hidrogenska bomba.

Šef Organizacije za provođenje ugovora o cjelovitoj zabrani nuklearnih testova (CTBTO) izjavio je da je magnituda potresa izazvanog eksplozijom bila malo manja od sličnog potresa 2013., prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjervernokorejski test je velika provokacija

Američki državni tajnik John Kerry ocijenio je da je sjevernokorejski test "velika provokacija" koja prijeti međunarodnom miru i sigurnosti.

"Ova velika provokacija velika je prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti i očito kršenje mnogih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je.

"Ne prihvaćamo i nećemo prihvatiti Sjevernu Koreju kao državu s nuklearnim oružjem, i ovakvi potezi samo jačaju našu odlučnost", dodao je i pozvao Sjevernu Koreju da "izabere bolji put".

Američki ministar obrane Ashton Carter i njegov južnokorejski kolega Han Min-Koo suglasili su se u telefonskom razgovoru da bi taj incident "trebao imati posljedice".

"Ministar Carter istaknuo je nepokolebljivu predanost SAD-a obrani Južne Koreje, što obuhvaća sve aspekte američke politike za odvraćanje" od napada, objavio je Pentagon, a prenosi Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara