SAD traga za obranom komercijalnih zrakoplova od raketa

AMERIČKA vlada objavila je u utorak kako će tri tvrtke razviti proturaketne sustave za obranu komercijalnih zrakoplova od projektila ispaljenih s ramena.

Ministarstvo domovinske sigurnosti odabralo je tvrtke BAE Systems, Northrop Grumman i United Airlines i dodijelilo im po 2 milijuna dolara kako bi istražile može li postojeća vojna tehnologija biti iskorištena u obrani od terorističkih prijetnji.

Tvrtke će predvoditi rad na prilagodbi obrane koju već koriste vojni zrakoplovi i zrakoplov "Air Force One" kojim leti američki predsjednik. One će razviti i testirati infracrvene uređaje koji preusmjeravaju rakete koje slijede toplinu iz motora zrakoplova.

Podtajnik za granice i sigurnost transporta u ministarstvu domovinske sigurnosti Asa Hutchinson kazao je kako plan nije vezan ni sa kakvom neposrednom prijetnjom.

U prvoj fazi koja će trajati šest mjeseci tvrtke će razviti planove za proturaketnu obranu te procijeniti ekonomske, proizvodne i mogućnosti za održavanje za ugradnju takvih sustava na komercijalne zrakoplove.

U drugoj fazi koja će trajati do 18 mjeseci bili bi testirani prototipovi sustava. Nakon toga će ministarstvo domovinske sigurnosti preporučiti američkom Kongresu i vladi što dalje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci strahuju od lakih raketnih lansera sovjetskog tipa SA-7s koji mogu pogoditi niskoleteći zrakoplov na udaljenosti do pet kilometara, a kojih na crnom tržištu ima možda i na tisuće.

Procjenjuje se da bi ugradnja proturaketnog sustava stajala oko 1 milijun dolara po zrakoplovu. SAD ima oko 6.800 komercijalnih zrakoplova i postavljanje sustava bi značilo nove visoke troškove za ionako, nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., financijski oslabljeni američki civilni zračni transport.

Zračni prijevoznici drže da bi američka vlada trebala podnijeti troškove ugradnje novih uređaja.

Nekoliko američkih kongresnika podnijeli su prijedlog zakona da se na svim američkim komercijalnim zrakoplovima postave proturaketni uređaji što bi ukupno stajalo oko 10 milijardi dolara. Oni smatraju da je vladin plan koji predviđa da se konačna odluka o proturaketnim sustavima donese tek nakon dvije godine prespor i traže njegovo ubrzavanje.

(Hina) sl am

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara