SAD TRAŽE POJAŠNJENJE ODLUKE TURSKOG PARLAMENTA

Sjedinjene Države traže pojašnjenje odluke turskog parlamenta od subote da prvo prihvati a potom odbaci razmještaj oko 62 tisuće američkih vojnika na svom teritoriju zbog mogućeg rata u Iraku.

´Tražimo razjašnjenje i čekamo da vidimo kakva je odluka turskog parlamenta´, rekao je glasnogovornica State Departmenta Tara Riegler.

Predsjednik turskoga parlamenta ranije je u subotu poništio glasovanje i odredio pauzu u radu parlamenta do utorka, čime je ponovno odgođena odluka o razmještaju američkih vojnika u Turskoj u slučaju invazije na Irak.

Turski je parlament prije toga bio tijesnom većinom donio dugoodgađanu odluku kojom dopušta razmještaj američkih vojnika, a oporbena republikanska narodna stranka (CHP) odmah je uložila prigovor uz tvrdnju da većina nije bila dovoljna.

Ta odluka, kojom bi se utro i put za slanje turskih vojnika u Irak u slučaju rata, donesena je nakon višesatne rasprave u parlamentu jer je ta tema izazvala opće protivljenje u Turskoj.

Poništena je odluka turskoga parlamenta, ključna za američke vojne planere, koja je omogućila razmješaj 62 tisuća američkih vojnika kako bi se stvorila tzv. ´sjeverna fronta´ kojom bi se, vjeruju stručnjaci, skratio rat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka je u parlamentu prihvaćena s 264 glasa za i 251 protiv, uz 19 suzdržanih zastupnika.

CHP je odmah prigovorio jer prijedlog nije dobio 276 glasova, što bi bila apsolutna većina od 550 zastupnika turskoga parlamenta, pa je predsjednik parlamenta Bulent Arinc odlučio poništiti odluku.

Nakon glasovanja turski premijer Abdullah Gul izjavio je da je vlada, koja je mandat preuzela u studenome, trenutno u kritičnom razdoblju.

U strahu od gospodarskih i političkih posljedica rata na svojim granicama, Ankara dosad nije bila voljna pristati na bilo kakvu ulogu u ratu.

Odbijanje američkog zahtjeva, međutim, ostavilo bi Tursku s druge strane bez američkih financijske potpore teške više milijardi dolara, a na političkom planu bez mogućnosti sudjelovanja u odlučivanju o budućnosti sjevernog Iraka, koji je od ključne važnosti za Tursku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara