SAD traži da Iran preda pripadnike Al Qaide

SAD traži da Iran preda pripadnike Al Qaide
SJEDINJENE DRŽAVE vrše pritisak na Iran da surađuje u istrazi oko nedavnih bomabaških napada u Saudijskoj Arabiji i da preda operativce al Qaide za koje tvrdi da djeluju s iranskog teritorija, piše u ponedjeljak The New York Times.

List piše, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, da je zahtjev da Iran preda pripadnike al Qaide predan ovoga mjeseca, kratko nakon terorističkih napada u Rijadu i nakon što su američki obavještajci došli do informacija da su al Qaidini pripadnici u Iranu mogli biti umiješani. U napadima 12. svibnja je ubijeno 34 ljudi, među kojima i devet Amerikanaca.

"Predali smo im poruku umjesto da se susretnemo licem u lice", navodi list riječi vladinog dužnosnika. "Poruka je bila da je ta veza s al Qaidom vrlo ozbiljna. Mi i drugi zabrinuti bombaškim napadom u Saudijskoj Arabiji jasno smo rekli da Iran treba surađivati sa saudijskom istragom, i da nema razloga da dopuštaju al Qaedu na iranskom teritoriju".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran je opetovano zanijekao bilo kakve veze s al Qaidom.

Američki dužnosnici kazali su također kako nije jasna narav veza između iranske vlade i pripadnika al Qaide koji, po svemu sudeći, operiraju u sjevernom Iranu nakon što su su u ratu istjerani iz sjevernog Iraka.

Moguće je da al Qaida koristi iranski teritorij, a da pri tom nema nužno odobrenje iranske vlade, ili neki dijelovi vlade žele da odu, dok drugi žele da ostanu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara