SAD traži izjave Izraelaca i Palestinaca o provedbi mira

NASTOJEĆI doći do konkretnih rezultata sastanka u Jordanu, Sjedinjene Države od Izraelaca i Palestinaca traže izjave s konkretnim obvezama u provođenju bliskoistočnog mirovnog plana, piše u ponedjeljak The New York Times.

Pomoćnik američkog državnog tajnika William Burns i direktor za Bliski istok u nacionalnoj sigurnosti, predstavili su izjave Palestincima i Izraelcima koje su pripremili Amerikanci, piše list pozivajući se na dužnosnike obje strane.

Te izjave bi trebale biti konkretan rezultat sastanka predsjednika Georgea W. Busha u srijedu u jordanskoj Aqabi s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom.

Od Izraela Sjedinjene Države traže da pozove na okončanje izraelske okupacije Zapadne obale i pojasa Gaze i da se otvoreno obveže da će isprazniti isturena židovska naselja na tim područjima, rekli su dužnosnici.

Još se pregovara o tekstu izraelske izjave, a Sharon u svojoj izjavi planira poduprijeti ideju dvije države, izraelske i palestinske, koje žive u miru jedna kraj druge. Umjesto riječi okupacija on bi mogao ponoviti raniju svoju izjavu da Izrael ne može nastaviti vladati drugim narodom, rekao je izraelski dužnosnik. Sharon je zbog jedne ranije izjave o okupaciji žestoko napadnut s desnice te bi inzistiranje da ostane kod toga izraza kao i spominjanje naselja moglo ugroziti njegovu sposobnost djelovanja.

Izrael je naselio više od 200.000 svojih građana na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze gdje bi trebala nastati palestinska država.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelci očekuju da Amerikanci neće pritisnuti Sharona da izjavi da će isprazniti isturena naselja jer bi se time izravno konfrontirao sa svojim desnim koalicijskim partnerima, nego da mu dopuste da na tome radi u tišini, piše list.

Mirovni plan koji predviđa stvaranje palestinske države do 2005. traži od Izraela da ukine isturena naselja izgrađena nakon ožujka 2001. kakvih je na desetine, dok izraelska vlada izgleda pripravna djelovati samo protiv malog broja njih koja drži nelegalnim.

Palestinska izjava koju bi trebao dati Abbas uključuje poziv na bezuvjetni prekid vatre i prekid poticanja na nasilje kao i priznavanje prava Izraela na postojanje, iako ne određene kao židovske države. Izraelci su se nadali takvoj izjavi jer bi tako suzbili mogućnost da Palestinci iskoriste pravo na povratak milijuna palestinskih izbjeglica u Izrael i tako pretvore Židove u Izraelu u manjinu.

Mirovni plan za Bliski istok odgađa pregovore o pravu na povratak kao i rješenje statusa Jeruzalema i određivanje granica dviju država za posljednju od tri faze plana.

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara