SAD tražile od Carle del Ponte da ne diže optužnice za Oluju

NAKON što su objavljeni dokumenati koji dokazuju da su SAD na čelu s tadašnjim predsjednikom Billom Clintonom strogo nadzirale oslobodilačku vojno-redarstvenu operaciju "Oluju" i otvoreno izdavale naređenja hrvatskom državnom vrhu, otkriveno je da su Amerikanci od glavne haške tužiteljice Carle del Ponte tražili da ne podiže optužnice protiv Hrvata vezane za "Oluju".

Clinton je vlastiti interes u regiji pronašao tijekom 1995. zbog unutrašnjih interesa SAD-a i osvajanja svog drugog mandata. Kako piše Nacional, američki predsjednik je zaobišao klasičnu diplomaciju, kako bi u slučaju neuspjeha mogao tvrditi da u tome nije sudjelovao. Međutim, akcija "Oluja" je uspjela i Clinton se njome čak i pohvalio u svojoj autobiografskoj knjizi.

Amerikance je akcija "Bljesak" oduševila svojom brzinom i rezultatom, te su ju smatrali idealnim modelom suradnje s Hrvatima, koji bi im u budućnosti pomogao riješiti problem agresivne politike Slobodana Miloševića, pa su tako s Hrvatskom blisko surađivali i u "Oluji".

Kada se 1997. godine potegnulo pitanje odgovornosti hrvatskih časnika zbog događaja u "Oluji“, te mogućnost da odgovaraju pred Haškim sudom, SAD su odmah reagirale i u desetak razgovora sa glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte tražili od nje da ne dira akciju "Oluja“, koju smatraju potpuno čistom operacijom.

Kako doznaju Nacionalovi izvori iz visokih dipolmatskih krugova, SAD je obećao Hrvatskoj da će izručenje Mladena Naletilića Tute biti i posljednje u vezi "Oluje“. Naletilić je izručen, a prevrtljiva Carla del Ponte odlučila je izigrati dogovor sa SAD-om. Hrvatska je i dalje dobivala zahtijeve za ispitivanjem hrvatskih generala koji su vodili "Oluju". SAD, zgrožen postupkom haške tužiteljice navodno i danas pokušava utjecati na Carlu, ali kako i sami znamo to im baš ne polazi za rukom.

Ukoliko će del Ponte željeti doći do prave i cjelokupne istine, bit će neminovno da, kao svjedoci, Haag posjete i visoki američki vojni i obavještajni časnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara